Kendisinin psikoloğu olamayanların ezildiği günümüzde otohipnoz imdadımıza yetişiyor
Uyku problemi mi yaşıyorsunuz? Yoğun kaygı içinde misiniz? Panik ataktan mı şikayetçisiniz? Psikoloğa gitmeniz gerektiğini mi düşünmeye başladınız?.. O halde kendinize hipnoz uygulayın. Kişinin bedenini rahatlatması, kendine cesaret vermesi, gerginliğini geçirmesi için uygulanan biryöntem; otohipnoz. Dünyada yaygın olarak eğitimi verilen otohipnoz, depresyona giren ve yoğun kaygı hisseden insanlarda mucizeler yaratıyor. Bu, bizim tezimiz değil. Bunu söyleyen otohipnoz uzmanı Psikolog Gülşah Bektav...
Otohipnoz nedir?
Otohipnoz öğrenen kişiler, belli tekniklerle kendisi için en uygun ortamı ayarlar ve rahat edebileceği bir pozisyon alarak derinleşmeye başlar. Bir başka deyişle kendine hipnoz uygular. Otohipnoz sayesinde kişi, belli konularda kendine telkin vererek ilerleme kaydeder. Örneğin uykuya geçmektegüçlük çeken biri bu uygulama ile bir süre sonra uyku düzenini sağlayabilir. Topluluk önünde konuşma problemiyaşayanlar, etkin ders çalışma alışkanlığı kazanmak isteyenöğrenciler, panik atak nöbetleri geçirenler, otohipnozla kendilerini bir kaç dakika içinde rahatlatabilir. Otohipnozun, hipnozdan tek farkı, kalıcı hastalıklar için kullanılamaması.
En çok hangi durumlarda otohipnoz işe yarıyor?
Günlük hayatın yorgunluğunda, stresten arınmada, ağrı kontrolünde, kaliteli uykuda, iştahını kontrol etmede, hayatadair tüm sorunların kontrolünde etkilidir. Hatta yaşamkalitesini, performansı ve yaratıcı düşünceyi de yüzde yüz oranında artırır.
Otohipnoz eğitimine gelenlerde en çok hangi sorunlar oluyor?
Problem çözmekten ziyade kendilerini her anlamda yönetebilmek için geliyorlar. Stresle mücadelede zorlanma, uyku düzeninde bozulma, iştah dengesini ayarlayamama, öfke kontrolünü başaramama, ağrılarla başa çıkamama,verimli çalışamama ve performans artışı beklentisi gibi sorunlarla başvuruyorlar.
Eğitim ne kadar sürüyor?
Bireysel eğitim 5-6 seans sürüyor. Grup eğitimi ise 10 seansta tamamlanıyor.
Otohipnozda zihin-beden köprüsü nasıl kurulmalı?
Duygularımız bedendedir. Duyguların yarattığı sonuçlar negatifse sorun olarak bedenimize yansır. Pozitifse keyif ve mutluluk olarak. Zihnimiz de tüm düşüncelerin, duyguların ve davranışların süzgeçten geçirildiği yer. İkisi de gün boyu tüm fonksiyonlarımızı yerine getirmek için durmadan çalışır. Otohipnozla bedeni dinlendirerek, zihni telkinlere açıp zihin-beden arasında köprü kurabilirsiniz.
Kendi kendine hipnoz uygulamak isteyenlere ne gibi önerileriniz olur?
“Kendimize söylediğimiz her şey, gerçeğimiz olur.” Kendimize karşı kurduğumuz cümleleri ve sesli olarak kendimize söylediklerimizi gözden geçirerek otohipnoza başlayabiliriz. Ne yaşarsak yaşayalım, hayatın bir ritmi, bir dengesi, bir ahengi var ve bunu kaygılanarak, üzülerek yakalayamayız. Ancak akışta kalarak tadına varabiliriz. Yani “Mutluluk varılan bir yer değil, gidilen yoldur.” Dolayısıyla kendinize telkinde bulunun ama bunu yaparken sonuca odaklı yapımızdan uzaklaşın. Onun yerine, süreçten tat almaya çalışın. Ve süreci değiştirmeyerek ancak istediğiniz sonuca ulaşabileceğinizi kendinize sıkça dile getirin. Zaten otohipnozun sırrı da bu.
Hazırsanız başlayalım!
- Kendinize sessiz bir ortam yaratın. Düz bir yere uzanın.
- Ritmik olarak soluk alıp verin.
- Vücudunuzdaki her uzvun gevşemesine, rahatlamasına izin verin. Bunu yapabilmek için ellerden, ayaklara kadar bedeninizin her parçasına yoğunlaşın.
- Gözlerinizi kapatın ve olumlu hayaller kurmaya başlayın.
- Neleri yapmak istemiyorsanız, hayatınızda ne değişsin istiyorsanız, kendi kendinize bunları alçak ses tonuyla defalarca tekrarlayın. İçinizden geçen her şeyi söyleyin.
- Hayatınızdan çıkarmak istediğiniz insanları yine alçak sesle söyleyin.
- Sizi ne ya da kim kaygılandırıyorsa ona dair istemediğiniz şeyleri duyabileceğiniz yükseklikte sıralayın.
- Kendinizi hazır hissettiğinizde
kalkın.