Uzmanlar, Ramazan ayı ve orucun insanların psikolojik olarak terapi görmüş gibi olduğunu, insanların bu sayede özgüven ve değerli olma hissi kazandığını dile getiriyor. Psikolog Ümit Karabulut, orucun insanın erdemli davranışlarını ortaya çıkardığını söyledi. Karabulut, "Şöyle ki insanların daha çok birbirini anladığı bir süreç yaşanıyor. Zengin de olsanız, fakir de olsanız insanlar davranışsal ve tepkisel olarak birbirine benzer. Oruçluyken siz de açsınız, karşınızdaki de. Dolayısıyla empatik becerilerimizi geliştirme faktörü ortaya çıkıyor." dedi.
Karabulut, oruçla, 'Ben aç olsam da dayanabilirim, sigara bağımlısıyım ama 16 saat sigara içmeden durabilirim' denilerek özgüvenin perçinlendiğini dile getirdi. Karabulut, insanların oruçluyken "aman kalp kırmayayım, aman ağzımı bozmayayım orucum boşa gider" diyerek sabretmeyi ve davranışlarını kontrol etmeyi pratikte uygulamış olduğunu söyledi. Oruç tutan insanın 30 gün boyunca oruç tutmayı başarabildiği için kendisi ile barışık hale geldiğini belirtti.
Açlığın farkındalığı arttırdığını anlatan Karabulut, "Biz trilyoner de olsak oruç, Ramazan çadırına gidip yemek yememizi sağlıyor. Oruç bize herkes gibi insan olduğumuzu gösteriyor, herkes gibi acıkan, susayan bir birey olduğunuzu hatırlatıyor. Karşımızdakinin açlığını yoksulluğunu gösteriyor. 365 günün bir ayının eşit şekilde yaşadığı bir dönem Ramazan ayı. Bu bir ay, bir model aslında." değerlendirmesini yaptı.
"İNSAN DEĞERLİ OLDUĞUNU ANLIYOR"
Oruçla insanların birlik ve beraberlik duygularının arttığını dile getiren Karabulut, "Bizim toplumumuzda bunu oruçla şöyle bağdaştırabiliriz. İnsanlar ramazan ayında iftar davetleri veriyorlar, birlikte teravih namazı kılıp namaz çıkışları sohbet ediyorlar, iftar çadırlarımız var. Birey girdiği grupta yalnızlığı bırakıyor. Yani yalnız olmuyor. İnsanlar bir araya geldiğinde sohbet ederler, fikirlerini beyan ederler."
Ramazan ayının birey kendini değerli hissetmeye, varlığını anlamlandırmaya başlıdığı bir zaman dilimi olduğunu ifade eden Karabulut, bu paylaşımların şiddete eğilim, derin öfke, öfkelenme gibi olguları da azalttığını dile getirdi. Karabulut, "Benim alanım değil ama emniyet birimlerine de danışıldığında eminim verecekleri istatiksel verilerde suç oranlarının azaldığını göreceksiniz." dedi. Karabulut, Ramazan`da israftan kaçınma ve yardımlaşmanın başladığını, insanların sürekli olarak iyilik yapma peşinde olduğunu ifade etti.
"AMERİKALI VE AVRUPALI BİLİM ADAMLARI ORUÇLA ZİNDE KALMAYA ÇALIŞIYOR"
Karabulut, Avrupa`da ve Amerika`da birçok psiko analiz uzmanı ve bilim adamının haftanın bir günü oruç tutarak zinde kalmaya çalıştığını dile getirerek, "Birçok kuramcı oruç üzerinde bilimsel çalışmalar yapmıştır. Oruç tutmanın psikolojik anlamda bilinçaltına yapacağı katkı anlatmakla bitmez. Birçok duygumuzu anlamlandırdığımız, davranış kontrollerinde evre atladığımız bir süreçtir. " dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder