29 Eylül 2011 Perşembe

Okuldan Korkan Çocuğunuzla Konuşun


Bayındır Hastanesi KavaklıdereKlinik Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog Nilüfer Erkin, Çocuklarla okul korkusuhakkında konuşmanın faydalı olacağını belirtti.
Çocukların aşırı endişe ve korku içinde okula gitmeyi reddetmesidurumunda, hem çocuğun hem de ailenin uzman bir terapistten psikoterapi desteğialması gerekir.

Bayındır Hastanesi KavaklıdereKlinik Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog Nilüfer Erkin, "Okulkorkusunun oluşturduğu sorunların, zamanında çözümlenememesi durumunda, hayatboyu başarısızlığa davetiye çıkarır" dedi.

Yetiştiriliş tarzınedeniyle tek başına olmaktan çok korkan ve kurallara uymayı henüz beceremeyenbir çocuğun okul fobisini kendi başına kolayca yenmesi beklenmemelidir. Çocuğunkendine güveninin artması, engellenme toleransının ve sosyal ilişki kurmabecerilerinin gelişmesi için ve anne-babanın da çocuğa yaklaşımlarının
düzenlenmesi amacıyla hem çocuk hem de ailenin uzman bir terapisttenpsikoterapi desteğine ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra çocuğun okulundaki sınıföğretmeni ve rehber öğretmeni ile iş birliği içerisinde okula özendirilmesiiçin çalışmalar yapılmalı.

Okul fobisi çocuğun okulabaşlaması ile ortaya çıkan ve çocuğun aşırı endişe ve korku içinde okulagitmeyi reddetmesi durumudur. Genellikle çocuklar okula gidemeyecek kadar hastaolduklarını, mide bulantısı veya baş ağrıları olduğunu söylerler. Çocuğun okulagitmemesi ve evde kalması yönünde karar verildiğinde bu fiziksel sıkıntılarhızla kaybolmaktadır.

Çocuklarokula başladığında yeni bir fiziksel ve sosyal çevre ile karşılaşmaktadır, okulve sınıf tanımadıkları yeni bir ortam oluşturur. Genelde hangi yaşta olursaolsun yeni durumlar uyum sağlamayı gerektirdiğinden insanları tedirginedebilir. Kişilik özelliği olarak bazı çocukların kolayca yeni okul ortamınauyum sağlayabildikleri ve yeni arkadaşları ile hızla tanışıp birlikte oyunoynamaya başladıkları gözlemlenir. Bazı çocukların ise okulun ilk günleri dahaçok diğer arkadaşlarını dışarıdan gözlemledikleri, yeni ortamı tanımayaçalıştıkları fark edilir. Bu tip çocukların uyum sürecinde biraz zamana veöğretmenden desteğe ihtiyacı olur. Okul fobisi durumunda ise çocukanne-babasının, öğretmeninin hatta sınıf arkadaşlarının desteğine rağmen onuniçin yeni olan okul ortamına uyum sağlamayı reddeder. Genelde çocuğun içindebulunduğu duygu durumu aşırı korkulu ve endişeli gözüktüğü için anne-babası daçocuklarını zorlamalarından dolayı kendilerini suçlu hissedebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder