15 Kasım 2011 Salı

ÖĞRENCİLERLE İYİ İLETİŞİMİN YOLLARI (ÖĞRETMENLER İÇİN)


* Uyulması gereken kuralları öğrencilerle birlikte konuşarak oluşturmakta fayda vardır. Anlaştığınız kuralları da disiplinli bir şekilde uygulayın.
* Ne beklediğinizi, ne istediğinizi açık bir şekilde dile getirin. Öğrencilerin kafasında soru işaretli alan bırakmayın.
* Sözleriniz ve davranışlarınız birbiriyle örtüşür olsun. Örtüşmediği takdirde, öğrencinin size olan güveni sarsılır ve saygınlığınız azalır.
* Kurallara sizin de uymanız önemli. Öğrencilerin yapmasını istemediğiniz davranışları siz de yapmamaya özen gösterin. “Ben yapıyorum, siz yapmayın.” demenizin bir anlamı olmayacaktır. Derse zamanında girin çıkın. Geç kaldığınızda öğrencilerden özür dilerseniz, öğrenciler kendilerine saygı duyulduğunu görüp size de saygılı davranmaya özen göstereceklerdir.
* Sıklıkla gülümseyip, hoşgörülü ve alçakgönüllü olun. Ulaşılmaz bir insan gibi görünmeyin, öğrencilerle aranıza gereksiz mesafe koymayın.
*  Öğrencilere konusunda uzman ve yeterli bir imaj çizerseniz etkiniz daha fazla olur.
* Öğrencilerin kişiliklerini değil, olumsuz davranışlarını eleştirin. Birini uyarmak istediğinizde, sınıf içinde isim vererek değil, sınıf dışında özel olarak yapın.
* Öğrencileri tek tek iyi tanımak, hepsinin seviyesini ve tarzını iyi gözlemlemek önemlidir. Siz de yaklaşımlarınızı bunlara göre ayarlarsanız sınıfın verimi de artacaktır. Ayrıca öğrencilere isimleriyle hitap etmek hem dikkatlerini daha kolay toplamalarına hem de kişiliklerinin değerli olduklarını daha iyi anlarlar.
* Sınıfa “tartışma”nın faydalı bir şey olduğunu aşılayın. Farklı fikirlere açık olmanın güzel bir özellik olduğunu ifade edin ve gerginlik oluşmamak şartıyla tartışmaya teşvikte bulunun, herkes fikirlerini belirtmekte özgürdür.
* Sınav gününe öğrencilerle birlikte karar verebilirsiniz. Sınav kağıtlarını değerlendirdikten sonra öğrencilere dağıtın, sizin tarafsız olduğunuzu görsünler.
* Sınıftaki konumunuz sabit olmasın, ara sıra gezerek kontrolün sizde olduğu mesajını verin.
* Ders anlatırken tüm öğrencilerle göz teması kurmaya özen gösterin.
* Her derse mutlaka hazırlıklı ve planlı gelin. Dersi nasıl, hangi materyallerle, örneklerle vs. anlatacağınızı oluşturarak başlayın.
* Ders sırasında sınıfın motivasyonunda bir düşüş sezdiğinizde, canlandırmak için espriler, fıkralar, konuyla ilgili küçük ilginç hikayeler anlatıp tekrar toplamaya çalışın.
* Konuları işlerken, rahat anlaşılmaları açısından, kolaydan zora, somuttan soyuta giderek anlatmak daha uygun olacaktır.
* Derse başlamadan önce sınıfın motivasyonunun yeterli seviyede olup olmadığına dikkat edin, yeterli dikkati toplamadan derse başlamayın.
* Sorularınızı herkese sorun, sürekli belli kişileri seçmeyin, her öğrenciyi konuşturmaya çalışın, öğrencilerin de size sormalarına fırsat tanıyın.
* Öğrencilerin problemleriyle yakından ilgilenmeye çalışın, özellikle öğrenme problemi olan öğrencilerin tespiti önemlidir, rehber öğretmenden hemen gerekli desteği sağlamak lazım.
* Özellikle ilkokulda öğrencilerin anne-babalarından sonra önemli olan ilk insan sizsiniz, her ihtiyaçlarına  mümkün olduğunca yardımcı olmanız, sağlıklı iletişim ve güven bağı açısından çok önemlidir.
Kaynakça: Ertuğrul, H. (2005). Öğretmenin Başarı Kılavuzu. İstanbul: Nesil Yayıncılık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder