20 Ağustos 2011 Cumartesi

Turgutlu'da İntihara Teşebbüs Olayları


Turgutlu'da, son üç günde sekiz kişi ilaç içerek yaşamına son vermek istedi. Yaşları 17 ile 46 arasında değişen 8 kişinin 7'sinin kadın olması dikkatleri çekti.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Turgutlu Devlet Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Gözde Öğrük, intihar teşebbüsünde bulunanların çoğunun kadın olmasıyla ilgili şöyle konuştu: "İntihar girişiminin kadınlarda daha sık görülme nedeni temelde kadının toplumdaki rolünün engellenmesi ve baskı altına alınması olarak değerlendirilebilir. Özellikle evlilikte eşi tarafından önemsenmeme, ilgisizlik, sadakatsizlik, şiddet ve evlilik sorunları kadınları olumsuz yönde etkilemektedir. Toplumda eğitimi yetersiz,
dolayısıyla ekonomik ve sosyal özgürlüğünü ele alamamış, aile ve çevresi tarafından desteklenmeyen, sıkıntılarını dile getirmesi istenmeyen, sorun çözme becerileri gelişmemiş kadından beklentiler oldukça fazladır, bu faktörler de kadını intihara sürükleyen sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınların duygusal yönleri daha ağır bastığı için olaylara karşı erkeklere kıyasla daha naif yapı da olması intihara daha kolay teşebbüs etmesine neden olmaktadır."
İntiharın nedenlerine de değinen Öğrük, şunları söyledi. "İntiharın çok çeşitli nedenleri bulunabilir. Kişinin kendisine ve başkasına duyduğu öfke ve cezalandırma isteği, ilgi görebilmek, herhangi bir isteğini elde edebilmek, çektiği acıları diğer insanlara fark ettirebilmek, çekilen acıdan kurtulmak gibi. Tüm bu nedenlerdeki ortak noktayı kişinin diğerleriyle yaşadığı ilişki sorunları ve eksiklikler oluşturmaktadır."
İntihar nedenlerinin yaş dönemlerine göre de farklılık gösterebildiğini anlatan Öğrük, sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin ergenlik döneminde akranlarla ilişkilerdeki bozulma, mutsuz ve çatışmalı bir ev ortamı, çevresel baskı intihara zemin hazırlarken yaşlılık döneminde kişinin yaşadığı yas ve ayrılıklar, fiziksel hastalıklar, kişinin artık işe yaramadığı duygusu, yalnızlık, başkalarına bağımlı hale gelme öne çıkan nedenler olmaktadır. Genel olarak kişi de depresyon ya da alkol madde bağımlılığı gibi
psikiyatrik bir rahatsızlığın bulunmasını, kişinin daha önce kendine zarar verme girişiminde bulunmuş olmasını, çevresindeki insanlarla yeterli ilişkiyi kuramamasını, ekonomik sorunları, kronik fiziksel hastalıkları, stresi, yalnızlık ve umutsuzluk duygularını, yakın zamanda bir kayıp yaşamış olmayı intihar ihtimalini artıran nedenler olarak görmekteyiz."
Öğrük, son olarak intiharı düşünen kişilerin davranışları hakkında bilgi vererek mutlaka bir uzman yardımı alınması gerektiğini belirtti. İntihar düşüncesi taşıyan kişinin genellikle bunun sinyallerini verdiğini anlatan Öğrük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendisi olmadan yaşamın daha güzel olacağını söyler ya da kendisi için değerli olan eşyalarını sevdiği kişilere dağıtmaya başlar, çevreden uzaklaşır, daha farklı bir kişi haline gelir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden kişi, bir psikiyatri kliniğine
yönlendirilmelidir. Anne babalar olarak ise çocuklarımıza bir sorunla nasıl baş edebileceğini, sorunun çözümü için birden fazla çözüm yolunun bulunabileceğini göstermek, öğretmek oldukça önem taşımaktadır. Bu dönemde intihar eden ya da intihar düşünceleri bulunan kişinin yanında olunması, desteklenmesi kişinin yaşama ait bağlarının, onu hâla sevenlerin ve ona ihtiyacı olanların varlığını hatırlatır, kişiyi yaşama bağlar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder