9 Ekim 2011 Pazar

İş stresine boyun eğmek yok


Çalışma hayatının temposu altında eziliyor, yoğun stres altına giriyorsanız sakın üzülmeyin. Uzmanların bu konudaki çözüm önerilerini uygulayarak, sağlığınızı da etkileyen stresle başa çıkmanız mümkün
İş stresine boyun eğmek yok!
Günümüzün yoğun  temposunda çalışan herkesin ortak sorunu olan stresle başa çıkabilmek aslında hiç de zor değil. Uzmanlara göre belli bir derecede stres olması vücut için sağlıklı ancak yoğun stresin birçok hastalığa da sebep olabiliyor. Yapılan çalışmalar yoğun stres altında çalışan ve sürekli strese maruz kalan kişilerin özellikle işlerinde kontrol onlarda değilse ve fazla yük alarak çalışıyorlarsa kalp krizi geçirme risklerinin oldukça yüksek olduğunu söylüyor. Peki, iş stresi yaşadığınızı nasıl anlarsınız? İş dünyasına yönelik olarak eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren Beynin Gücü İnsan Kaynakları Genel Müdürü Uzman Psikolog Ayben Ertem bu bulguları şöyle sıralıyor: Gergin, çabuk kızan, alıngan ve depresif hissediyorsanız, işe karşı ilginiz azaldıysa, kayıtsız ve duyarsız hissetmeye başladıysanız, uyku sorunu yaşıyorsanız, yorgunluk hissediyorsanız, konsantre olmakta güçlük çekiyorsanız, kas ağrıları ve baş ağrıları yaşıyorsanız, mide ağrıları yaşıyorsanız, sosyal içe çekilme yaşıyorsanız, stresle baş etmek için alkol kullanmaya başladıysanız, yüksek iş ve işyeri stresi yaşıyor olabilirsiniz. "

Küçük molalar hayat kurtarır" İnsan vücudunun gerginliğe ve strese verdiği tepkinin temel yollarından birinin deri yoluyla olduğu bilgisini veren Ayben Ertem, "Heyecanlandığınız, korktuğunuz ya da herhangi bir şeyden rahatsızlık duyduğunuzda sistem bütün vücudunuzdaki kimyasal ve fiziksel değişiklikleri aktive eder. Gevşemiş ve sakin olduğunuz zaman deri resistansınız artar, gergin olduğunuz zaman deri resistansınız düşer" diyor. Sürekli masa başında oturarak iş yapılıyorsa önemli bir işinizin ortasında olmasa bile bir işi bitirdikten sonra veya belli bir aşamaya geldikten sonra küçük molalar verilmesi gerektiğini söyleyen Ertem, beş dakikalık molaların bile yeterli olacağını söylüyor. Ertem'in başka bir önerisi de sürekli kızgın ve asık suratlı dolaşmamak. Sinirleneceğinizi hissettiğiniz an o ortamdan kısa bir süre uzaklaşın derin nefes alıp geri dönmenizi öneriyor Ertem. "Eğer kızgın olmaya devam ederseniz motivasyonunuzu ve enerjinizi yitirir günün devamında verimli olamazsınız. Fazla katı olmayın, eleştirilere kulağınızı kapatmayın, iyi bir dinleyici olun, değiştiremeyeceğiniz şeyleri değiştirmeye çalışmayın" diyen Ertem önerilerine şöyle devam ediyor: "Bu neden böyle, bana bunu neden dedi şimdi" gibi sorgulamalarla uğraşmayın."

Stresle başa çıkmanın yolları 
* Mutlaka kahvaltı edin. Mümkünse spor yapın, ondan sonra işe gidin.
* Gün içerisinde yapacaklarınızın yazılı olduğu bir ajanda tutun. Ayrıca ihtiyacınız olduğunda başkalarından yardım isteyebilmelisiniz.
* Fazla iş yükünün ağırlığı altında ezilirken derin ve yavaş nefes almayı unutmayın. Sırtınızı rahat bir yere yaslayın mümkünse gözlerinizi kapayın burnunuzdan derin bir nefes alın ve yavaşça verin. Bunu 5 ila 10 dakika yapmanız bile sizi rahatlatacaktır.
* İyi uyuyun. İyi uyku stresi azaltmakla kalmaz, gün içerisindeki enerjinizi ve işinize daha fazla konsantre olmanızı sağlar.
* İş arkadaşlarınızla ve yöneticilerinizle çatışma halinde olmamaya çalışın. Daha iyi iletişim becerileri geliştirin. İşyerindekilere negatif tavırlar sergilemekten kaçının. Çatışma çıkarsa anlaşmazlığı fazla uzatmadan en kısa sürede çözme yoluna gidin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder