30 Temmuz 2011 Cumartesi

'Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma Ve Yeniden İşleme' İle Ağrılara Son

Özel Bahar Hastanesi doktorlarından Uzman Psikolog Vildan Kavak, vücuttaki ağrının genelde yanlış giden bir şeyingöstergesi olduğunu söyledi. Ağrının zaman zaman beklenenden daha uzun süre devam edebildiğini ve sinir sisteminde değişikliklere yol açarak sürekli bir hal aldığını vurguladı.
Ağrının sinir sistemi içinde kilitli kaldığına dikkat çeken Kavak, GözHareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) terapisinin önemine değindi.
Birçok insanın yaşam kalitesini düşüren kronik ağrılar konusunda oldukçahızlı ve etkili sonuçların alındığı bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Kavak, bununla sinir sistemi uyarılarak ağrıya olan tepkilerin değişmesinin sağlandığını ifade etti.
Kavak, “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız ediciyaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların tedavisinde ilaç ve hipnoz kullanılmadan uygulanan psikolojik bir yöntemdir. Aynı zamanda fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde de oldukça etkilidir.” dedi.
Sağlıklı bir süreçte beynin, kişinin yaşadığı olumsuz yaşantının etkilerini zamanla işlediğini hatırlatan Kavak, şu bilgileri verdi: “Arkadaşınızla yaşadığınız bir tartışma ertesi gün etkisini kısmen kaybeder ve bir süre sonra size rahatsızlık vermemeye başlar. Çünkü beyin bu bilgiyi işler ve kişi için sıradan bir olay haline gelmeye başlar. Kişi olayı hatırlasa da çok az rahatsızlık duyar ya da hiç duymaz. Fakat bazen yaşanan travmatik olaylar beyin tarafından işlenemez. Bilgi işleme tıkanıklığa uğrar ve yaşanan olumsuz olay ya da olaylarla ilgili resim, düşünce ve duygular işlenmeden kalırlar. Bu tıkanmışlık kişide geçmişin etkisinden kurtulamama hissine neden olur. Mantık bu olayın geçmişte kaldığını söylese de kişi yaşadığı olumsuzluğun duygusal etkisinden kurtulamaz. Tıpkı trafik kazası yaşamış birinin araba kullanamaması veya asansörde kalmış birinin kapalı alanlarda sıkıntı yaşaması gibi. EMDR psikolojik travmanın yarattığı duygusal kilitlenmişliği açar ve kişinin doğal iyileştirici kaynaklarının harekete geçmesine izin verir. Beyinde hapsolmuş travmatik yaşantının işlenmesini sağlar. Böylece kişi anıyı hatırlasa da sıkıntı yaşamaz ve yaşamında geçmiş anının yarattığı olumsuz etkiler kalkar.”
Kavak, EMDR’nin uygulandığı başlıca sorunları şöyle sıraladı: “Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, kaygı bozuklukları, tüm travmatik olaylar, kompleks travma ve buna bağlı kişilik bozuklukları, fobiler ve korkular, yükseklik korkusu, yas, kendilik değeri ve özgüven gibi yapılandırılması gereken duygusal kaynakların kazanımı, performans kaygısı, performans geliştirme, öfke ve stres yönetimi, baş ağrısı, kilo kontrolü ve yeme bozuklukları, beden algısı bozuklukları.”
Tedavi sürecinin, kişi için travmatik anıların çözülmesini sağlayıp, bu travmaların neden olduğu psikolojik veya fizyolojik sıkıntıların ortadan kalkmasını sağladığına işaret eden Kavak, kişinin travmasını tetikleyen olaylara karşı duyarsızlaşmasını ve gelecekte daha iyi işlev gösterebilmesi için uygun tutum ve davranışları yerleştirdiğini dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder