29 Eylül 2011 Perşembe

Okula başlayan çocuklar, ebeveynler değil

"Okula başlayan çocuklar, ebeveynler değil"Ana sınıfı ve ilköğretime yeni başlayacak öğrenciler, bugün öğretmen ve arkadaşları ile tanışıp okula merhaba dedi. Atılan bu ilk adım, duygusal açıdan da bir yeni bir dönemin başlangıcı oluyor. İşte bu nedenle, önemli olan okul hayatına iyi ve doğru bir başlangıç yapmak. Bu noktada yalnızca öğretmen ve okul idarecilerinin değil, anne babaların da dikkat etmesi gereken noktalar var.
Acıbadem Adana Hastanesinden Psikolog Hatice Ertuğrul, “Ailelerin öncelikle çocuklarını duygusal ve psikolojik yönden okula hazırlamaları gerekiyor” dedi. Çocukların anne-babalarının duygu ve davranışlarından çok etkilendiğini ve bunları kopya ettiğini hatırlatan Ertuğrul, “Çocuğunuzun karşısında ebeveyn olarak öncelikle kendi duygu ve davranışlarını kontrol altına almanız gerekir. Ailelerin okulla ilgili konuları çocuğa aktarırken kaygılı görünmesi ya da çocuğun okula gidişini sürekli ve abartılı bir şekilde dile getirmesi, çocuğun sıra dışı bir durumla karşı karşıya kaldığını düşünmesine, korkmasına ve endişeye kapılmasına neden olur.” diye konuştu.

ÇOCUKLARI ÖĞRETMENLE KORKUTMAYIN
Psikolog Ertuğrul, okula yeni başlayacak çocukların ailelerine şu tavsiyelerde bulundu, “Çocuğunuza okula gitmenin normal bir davranış olduğunu anlatın ve okulun hayatına getireceği olumlu yanlardan bahsedin. Ebeveynler bunu ne kadar normal bir süreç olarak görürseniz çocuğunuzda o kadar normal karşılayacaktır. Somut ve gerçekçi örnekler verin. Çocuklarınızı öğretmenlerle korkutmayın veya onları abartılı şekilde iyi göstermeyin. Bilgileri ne kadar doğru ve somut verirsek okul hayatını sağlıklı geçirmesini sağlarız. Çocuğunuzu okula birkaç gün siz getirebilirsiniz ama bunun devamını getirmeyin bireysel olarak kendinin gidip gelmesini sağlayın. Yemeğini yiyebildi mi, tuvaleti yapabildi mi gibi sorular geliyor olacak aklınıza. Yapabileceğiniz en iyi şey olumsuz davranışları görmezden gelmek olumlu davranışlarını pekiştirmek. İlk zamanlarda çocuklarının bu sorunlarla karşılaşması normaldir.”

ÇOCUĞUNUZLA SÜREKLİ DERS KONUŞMAYIN
Ailelerin çocukla okuldan sonra dersten bahsetmemesini isteyen Ertuğrul, “Okulda; neler yaptığı, arkadaşlarıyla, aktivitelerle, nasıl bir gün geçirdiğiyle ilgili konuşun ve sohbet edin. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli davranış çocuğun başarısından dolayı onu ne daha fazla seveceğiniz nede başarısızlığından dolayı ona karşı olan sevgimizin azalmadığını çocuklara söylemek. Okula başlayan çocuklar, ebeveynler değil. Kaygılarınızı ve endişelerinizi çocuklarınıza yansıtmayın.” ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder