15 Kasım 2011 Salı

YANLIŞ YATAK ÇOCUK PSİKOLOJİSİNİ BOZABİLİR


Uykunun kelime anlamı; dış uyaranlara karşı bilincin, bütünüyle veya bir bölümünün kaybolduğu, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumudur.
Uykuda vücudun temel yapıtaşları olan proteinler yeniden oluşturulur ve insanlar fiziksel olarak dinlenir. Ayrıca uykuda büyüme hormonları da aktif halde çalışır, bu yüzden bebek ve çocuklar için uyku oldukça önemlidir.
Her çocuğun uyku süresi ihtiyacı, gelişimsel ve kişisel özelliklerinden dolayı farklıdır. Bunun yanında yeni doğan bebeklerin ilk altı ay süresince belli bir uyku düzeni olmamakla beraber günde yaklaşık 18-21 saatleri uykuda geçer. Bu da oldukça uzun bir süredir. 2-6 yaş arasında ise bu süre 11-12 saate iner.
Çocukların bu kadar uzun süre uyku ihtiyaçları olduğu göz önünde bulundurulduğunda, dikkat edilecek önemli noktalardan biri de yatak seçimi olmaktadır. 
Öncelikle çocuğunuzun yatağının onun uykusuna ve dolayısıyla psikolojisi üzerine etkisinin ne kadar önemli olduğunu bilip yatağı için belli bir bütçe ayırmak gerekir.
Çok sert ya da çok yumuşak yataklar yerine orta sertlikte yataklar tercih edilmelidir. Örneğin; bir bebeğin çok yumuşak yatakta yüzüstü uyuması onun nefessiz kalmasına sebep olabilir. Bunun yanında çok sert yatak, çocuğun gece boyunca uykuya dalmasını zorlaştırabilmektedir.
Yanlış yatak seçimi sebebiyle gece uyumakta zorlanan ya da sık sık uyanan çocuklar, yorgun, huzursuz, hırçın olabileceğini söyleyen psikolog Didem Çerçioğlu, “Yetersiz uyuyan çocuklarda büyüme hızı düşer, bu da çocuğun hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyerek dikkat eksikliği ya da hafızada zayıflığa sebep olabilmektedir. Bu sorunlar okul hayatını da olumsuz etkileyebiliyor.”
Yapılan araştırmalara göre, az uyuyan çocuklarda obeziteye daha sık rastlandığı saptanmıştır. Başka bir araştırma sonucunda, çocuklukta yeterince uyumayan kişilerin ilerleyen yıllarda fazla kilolu olma ihtimallerinin arttığı bulunmuş. Üç-dört yaşlarında iken az uyuyan çocukların vücutlarındaki yağ oranın daha fazla olduğu ve daha kilolu oldukları görülmüş. 
Yetersiz uykunun aynı zamanda davranış bozukluklarına da yol açabildiğini belirten Çerçioğlu, “Eğer çocuğunuzu mutsuz görüyorsanız, eskiden sevinerek karşıladığı tekliflere karşı tepkisiz kalıyorsa, değişiklikleri kolay tolere edemiyorsa, çoğunlukla sinirli, gergin, endişeli, sabırsızsa ve baş ağrısı ya da karın ağrısı gibi şikayetleri varsa, öncelikle yetersiz uyku problemini ele almak gerekir. Yatağı daha ortopedik, daha konforlu başka bir yatakla değiştirildiğinde bu belirtilerin yok olma ihtimali yüksektir. Çünkü yanlış yatak seçimi bu tür şikayetlere sebep olabilir” dedi. 
Ayrıca çocuğun yatağında rahat olmaması, onun sürekli anne ve babasının yanında yatmak istemesine sebep olabilmektedir. Bu durum çocuğun bireyselleşme duygusunu azaltır ve anne-baba bağımlılığını arttırır. 
Kısaca yatak seçimlerinin özenli ve dikkatli yapılması doğabilecek birçok problemin önüne geçmekte atılacak ilk adımlardan biridir.
Bunun yanında çocuğu uykuya teşvik etmek için uyku ritüelleri belirlenebilir, en başta düzenli bir uyku saati, rahatlatıcı bir müzik dinleme, diş fırçalayıp pijama giyme, ılık süt içme, masal okuma veya yaşına uygun eğitici öykü, sevdiği bir oyuncakla uyumasına izin verme gibi şeyler yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder