11 Haziran 2012 Pazartesi

Sporcunun Başarısında Yüksek Özgüven ve Düşük Kaygı Önemli


Spor Psikolojisi alanında çalışan araştırmacılar, sporcuların başarılarında ne gibi faktörlerin etkili olduğunu araştırmaya devam ediyor. Ancak bugüne kadar araştırmacılar tarafından çok fazla rağbet görmemiş olan spor alanlarından birisi rüzgar sörfü. Giderek daha da popüler hale gelen bu sporda, rüzgar sörfçülerinin yarışmalarda başarılı olmasını belirleyen etmenler konusunda çok fazla çalışma yok. Yakın zamandaki bir çalışma ise bu konuyu aydınlatıcı nitelikte.
Araştırmacılar Modrollo ve Guillen, İspanya’da yaptıkları çalışmada özellikle yüksek seviyede rekabet içeren yarışmalarda yer alan rüzgar sörfçülerinin, kaygı ve kendine güven durumlarını inceledi. Araştırma, hem yerel hem uluslararası düzeyde şampiyonalara katılan yaklaşık 80 profesyonel ve amatör rüzgar sörfçüsünün katılımı ile gerçekleşti. Sporcuların genel kaygı düzeyleri, yarışmalarla ilgili kaygıları ve kendilerine olan güven dereceleri ölçüldü.
Yaşı büyük sporcuların daha genç olanlara göre daha fazla kaygı seviyesi olduğu gözlenirken, kaygı seviyesi az olan sörfçülerin yarışmalarda daha iyi dereceler elde etmiş olduğu otaya çıktı. Bunun yanında yarışmalarda ilk 5′e giren, yani iyi derece yapan sörfçüler diğerleriyle karşılaştırıldığında kendilerine güven seviyelerinin daha yüksek olduğu görüldü. Ayrıca yarışmalarda daha iyi dereceler elde eden sporcuların, yarışma öncesinde hissettikleri kaygı seviyesinin de daha az olduğu elde edilen bir diğer sonuç.
Araştırmacılar, spor müsabakalarındaki başarıda kaygı seviyesinin düşük seviyede tutulmasının ve kişinin kendisine güven duymasının sporcular için önemini vurguluyor.

Detaylar için kaynak
Modrono C., & Guillen, F. (2011). Anxiety Characteristics of Competitive Windsurfers: Relationships with Age, Gender, and Performance Outcomes. Journal of Sport Behavior, 34, 281-294.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder