1 Aralık 2012 Cumartesi

Radyologlar Neden Sigara İçmeyi Bıraktılar?

Borgida ve Nisbett (1977) psikoloji okumak isteyen öğrencileri iki gruba ayırdıkları araştırmalarında, ilk gruba yalnızca konuyla ilgili istatistiksel bilgiler verip, ikinci gruba psikoloji okumakta olan öğrencilerle yüz yüze görüşme olanağı tanıdılar.
İlk gruptakiler, psikoloji bölümündeki derslerin içeriğini, niteliğini ve psikoloji öğencileri tarafından nasıl değerlendirildiğini yazılı kaynaklardan, sayısal veriler yoluyla öğreniyorlardı. İkinci gruptakiler ise, aynı konuyu psikoloji öğrencileriyle yüz yüze tartışarak değerlendiriyorlardı.
Araştırma sonunda, yüz yüze görüşmenin yazılı kaynaklardan daha etkili olduğu, bireyde daha olumlu bir izlenim ve güven uyandırdığı ortaya konuldu.
Stalin, milyarlarca Rus askerinin ölümünün bir istatistik; tek bir Rus askerinin ölümününse bir trajedi olduğunu söylemişti. Çünkü zihinde milyarlarca askerin ölümü bir film sahnesi gibi canlanırken, tek bir askerin kanlar içinde yerde yatması, bir çocuğun deprem enkazından çıkarılması gibi gerçek bir etki yaratmaktaydı.
Öyleyse, akciğer kanserine yol açtığı istatistiksel açıdan ispatlanan sigarayı kolayca bırakan en önemli meslek kategorisinin radyoloji olmasına da şaşırmamak gerek!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder