22 Haziran 2017 Perşembe

İnsan Psikolojisinin Derinliklerine İnen 8 İlgi Çekici TED Konuşması

İnsan, garip düşüncelere dalabilen, bazen tuhaf hareketleriyle hatalarıyla özel kılınan bir varlık. Düşünce sistemimiz, psikolojimiz farklılık gösterirken, iç yapımızın karmaşıklığı bir yandan bizleri büyüleyici de kılabiliyor.
Psikolojimizi etkileyen en büyük şeylerden biri kuşkusuz çevremizdeki insanların iç dünyamıza etkileri. Bunun yanında hafızamız ve kendimizi tanıtma isteğimiz bizleri farkında olmadığımız bir maratonun içine sokuveriyor. Tüm bunlara çözüm kaynağı olarak en havalı ve eğlenceli psikolojik TED konuşmalarını sizler için derledik.
Not – Videoları Türkçe altyazılı izlemek için sağ alt köşedeki altyazı butonuna basmanız yeterli.

1. Birbirimizin zihinlerini nasıl okuyoruz? Beyin nasıl ahlaki kararlar verir?- Rebecca Saxe


Sinirbilimi profesörü Saxe’ye göre insanların zihinlerini okumak için tarot kartlarına veya ESP’ye ihtiyacımız yok. Faydalı olarak işleyen bir sağ temporo-parietal kavşak kısmımızın iyi işler çıkarabileceğini söylüyor. Saxe, konuşmasında, bu beyin bölgesinin insanların diğer insanların duygularını, düşüncelerini ve motivasyonlarını caydırıcı bir şekilde iyi almasını nasıl sağladığını açıklıyor.

2. Deneyim ve Hafıza arasındaki bilmece- Daniel Kahneman


Nobel ödüllü Daniel Kahneman, hafıza ve deneyimleri bir arada tutmanın ikisinin de aynı derecede maksimize edilmesinin faydalarına değiniyor.

3. Seçim Paradoksu – Barry Schwartz

Batı toplumlarının temel inançlarından birini hedef alıyor: seçme özgürlüğü.

4. Dan Ariely soruyor, kararlarımız kendi kontrolümüzde mi?

Davranışsal ekonomist Dan Ariely klasik görsel yanılsamalar ve beklenmedik (bazen de şok edici) araştırma bulgularıyla kararlarımızda pek de düşündüğümüz kadar akılcı olmadığımızı gözler önüne seriyor.

5. Dan Ariely: Yaptığımız işte bize kendimizi iyi hissettiren nedir?

Davranışsal ekonomist Dan Ariely bizim işimizde anlam hakkındaki beklenmedik ve ince farkları olan davranışlarımızı ortaya çikaran iki ufuk açıcı deney sunuyor… Bir soralım kendimize gerçekten kontrol bizde mi? Gerçekten bizde olduğunda iyi hisseder miyiz? Ya da ediyor muyuz?

6. Mihaly Csikszentmihalyi: Akış üzerine

‘Hayatı ne yaşanır kılar?’ diye soruyor. Konuşmasındaki en dikkat çekici kanıtlama ise paranın gerçekten de insanı mutlu edemeyeceği. En azından çoğu insanı…

7. Brene Brown: Kırılganlığın gücü

Brene Brown insandaki yakınlık duygusu üzerinde çalışıyor – empati, ait olma, sevme yeteneklerimiz ve kendimizi tanıtma isteğimiz.

8. Philip Zimbardo: Sıradan insanlar nasıl canavara dönüşürler…veya kahramana dönüşürler

Philip Zimbardo sıradan insanların kolayca kötü adamlara dönüşüvereceklerini biliyor. Konuşmasında Ebu Garip davası ile ilgili izlenimlerini ve şimdiye kadar görülmemiş fotoğraflarla bizleri etkileme yöntemini iyi kullanarak şaşırtıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder