23 Ağustos 2011 Salı

Güçsüz kalıyorlar


Günümüzde çocukların bilgisayar ve televizyon başında uzun saatler geçirerek hareketsiz kalmalarının, onları geçmiş nesillerdeki çocuklardan daha güçsüz, zayıf ve şişmanlığa daha yatkın duruma getirdiği belirtildi. 
   İngiltere’de yapılan bir araştırma, günümüz çocuklarının, 1990’lı yıllarda büyüyen çocuklara kıyasla daha az kaslı olduklarını ve fiziksel güç gerektiren aktivitelerde daha başarısız olduklarını ortaya çıkardı. 
   Konuyu değerlendiren Çocuk Hastalığı, Sağlığı ve Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, hareketsizliğin çocuklarda motor gelişimi geciktirdiğini, sorunlara yol açtığını belirterek, çocukların bilgisayar ve televizyon başında geçirdikleri zamanın, günde yarım saati aşmamasına dikkat edilmesini istedi. 
   Spor Eğitmeni Yeliz Bilen de gelişim sürecindeki çocukların, hareketsiz yaşam sürmelerinin kalp ve solunum sistemi ve kemik gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, kuvvet ve dayanıklılıkta yetersizlik, kilo kontrolünde zorluk ve obezite gibi sorunlarla karşılaşıldığını söyledi. 
   Psikolog Ayla Kahraman, vaktinin önemli bölümünü bilgisayar başında geçiren çocukların, sosyal hayata uyumsuzluk yaşayabileceği, uyku düzeninin bozularak, duygusal zekasının olumsuz etkilenebileceği uyarısında
bulundu.
Hüdaoğlu: Günde yarım saati aşmamalı
   Çocuk Hastalığı, Sağlığı ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, masa başında, bilgisayarda ve televizyon önünde uzun saatler geçiren çocukların, motor gelişiminde gecikme yaşandığını söyledi. Aynı zamanda obezite oranının da arttığını beliren Hüdaoğlu, atıştırma yaşandığını ve sağlıksız beslendiklerini kaydetti. 
   Çocukların sosyal diyaloglarının azaldığını söyleyen Hüdaoğlu, bunun toplumsal sağlığı da olumsuz etkilediğini belirtti.
   Bunların yaşanmaması amacıyla ailelere tavsiyede bulunan Hüdaoğlu, “Çocukların, bir günde yarım saatten fazla bilgisayar ve televizyon başında kalmamalarına dikkat etmeliler. Bilgisayarın aile kontrolünde bilinçli kullanımı sağlanmalıdır” dedi.
Bilen: Gelişimi olumsuz etkiliyor
   Spor Eğitmeni ve Beden Eğitimi öğretmeni Yeliz Bilen, çocukların ve gençlerin hayatında bilgisayarın çok etkili olmasının, fiziksel gelişmeyi olumsuz etkilediğini belirtti. 
   Gelişim sürecindeki çocukların, hareketsiz yaşam sürmelerinin kalp ve solunum sistemi ve kemik gelişimini olumsuz etkilediğini kaydeden Bilen, kuvvet ve dayanıklılıkta yetersizlik, kilo kontrolünde zorluk ve obezite gibi sorunlarla karşılaşıldığını söyledi. 
   Bilen, “Koordinasyon, hız, çabukluk gibi fiziksel özelliklerin çocuk ve genç yaşta geliştiğini düşünürsek, gelişme çağındaki hareketsiz yaşamın olumsuz yanlarını daha iyi anlayabiliriz. Gelişme çağında spor yapmak çocukları psikolojik ve sosyal açından da olumlu etkiliyor” dedi. 
   Bireysel sporların kendine güven ve sorumluluk duygularını geliştirdiğini anlatan Bilen, takım sporlarının, liderlik, paylaşma, yardımlaşma ve bireysel hırsların önüne geçmeyi öğrettiğini belirtti. 
   Bilen, bilgisayar başında geçen zamanlarda, çocukların heyecanı, ekran karşısında aradıklarını kaydetti.
Kahraman: Duygusal zeka düşebilir
   Psikolog Ayla Kahraman da, bilgisayar başında uzun saatler geçiren çocukların, tek kişilik bir dünyada yaşadığını, dolayısıyla, bu dünyadan gerçek dünyaya geçtiğinde uyum sağlamakta zorluk çektiğini belirtti. 
   Kahraman, “Gerçek dünyada işler, tek bir tuşa basarak, fareciği azıcık sola hareket ettirerek yürümüyor. Yaşanan olayların, tekrar baştan başlama şansı da yok. Çocuklarımızın kırılgan, güçsüz ve sorunlarla baş edebilmede yetersiz görünmelerinin nedeni budur” dedi. 
   Utangaçlığa eğilimli çocukların, sosyal ortamın doğal hareketliliğinde bunu içselleştirmeden benlik değerini güçlendirerek yenebileceğini kaydeden Kahraman, bilgisayar başındaki çocukların ise tek kişilik bir dünyaya hükmettiğini, sosyal yaşama karışması gerektiğinde karşısına baş etmesi zor olan duygusal ve sosyal sorunlar çıktığını belirtti. 
   Bilgisayarda gereğinden fazla zaman geçiren çocuğun uyku bozuklukları yaşama riskinin de arttığını kaydeden Kahraman, duygusal zekâda düşüşlerin de olabileceğini söyledi. 
   Kahraman, ailelerin gereken dikkati göstermemesi halinde bilgisayarın çocuğun dünyasındaki yerinin giderek artacağını, ona egemen olacağını, bunun beden ve ruh sağlığı açısından bir çıkmaza yol açacağı uyarısını yaptı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder