6 Ağustos 2011 Cumartesi

İlle de kız çocuk olsun

Türkiye'de ve İngiltere'de yapılan araştırmalar artık erkek çocuk modasının bittiğini gösteriyor. Çiftler, şimdi kız çocuğu istiyor. Telegraph gazetesi de Victoria Beckham ve Jessica Alba gibi ünlülere gönderme yaparak "Kadınlar; eğlence tarzlarını kızlarla paylaşıyor" diyor


Bu hafta gazeteleri karıştırırken, herhalde beni olduğu kadar birçoğunuzu şaşırtan bir araştırma gözüme çarptı. Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, 1970'li ve 2000'li yıllarda olmak üzere Türk aileyapısı üzerine iki araştırma yapmış ve araştırmaları birbiriyle karşılaştırmıştı. 

KIZLARIN DEĞERİ YÜKSELDİ 
Türk ailesi üzerine birçok farklı saptamaya ulaşan profesör, beni çok şaşırtan şöyle bir tespitte bulunmuştu: "1970'li yıllarda aileler, kendilerine de bakacağını düşündükleri için erkek çocuk istiyordu. Ancak 2000'lerde durum değişti. Kentleşmeyle ve düzenli maaşla birlikte çocuk tercihi de farklılaştı. Kız çocuk isteyenlerin oranı yüzde 58.9'a yükseldi. Ekonomik fayda açısından çocuğun değeri düştü, manevi açıdansa yükseldi. Aileler şimdi sevgi motivasyonuyla çocuk yapıyor." Sevgi motivasyonuyla çocuk sahibi olan Türkler; erkek değil,kız çocuk istiyor. Hem de kız çocuk isteyenlerin oranı her geçen gün artıyor! Yavaş yavaş 'Erkek adamın erkek çocuğu olur' lafı tamamen tarihe karışıyor! 

DÜNYADA YENİ TREND 
Ataerkil Türk ailesinde erkek çocuk takıntısının sona ermiş olmasının şaşkınlığını yaşarken, bir de Daily Mail'de okuduğum başka bir haber bu durumun sadece Türkiye'de değil, dünyada da değiştiğini ortaya koyuyor. Daily Mail, bu değişikliği şöyle ifade ediyor: "Eskiden hamile kalan kadınlar, erkek çocuk sahibi olmak isterdi. Oysa şimdi durum tamamen değişti. Kadınlar, artık erkek çocuk doğurmak bile istemiyor! Kız çocuk sahibi olmayı gurur duyulacak bir durum olarak algılıyorlar." 

BİNLERCE STERLİN GİDİYOR Her duruma ve her yeni gelişmeye bir kısaltma koymayı seven İngilizler, kız çocuk sahibi olan kadınlara SMOG ('Smug mother of girl' yani gururlu kız çocuk annesi) ismini takmış! Daily Mail gazetesi gittikçe artan sayıda kadının, erkek çocuksahibi olma fikrine bile dayanamadığını ifade etmiş. Gazete, İngiltere'de cinsiyet belirleme yasak olduğu için birçok İngiliz çiftin yurt dışında kliniklere giderek kız çocuk sahibi olmak için uğraştığını ve bu amaçla binlerce sterlin harcadığını yazmış. 

KIZ BEBEKLE OYNAR Mums.net isimli internet sitesi de kadınların 'iletişim sorunlu', 'kaba' ve 'gürültücü' erkek çocuklarını dünyaya getirmek istemediğini, artık birçok kadının, kız çocuk doğurana kadar çocuk yapmaya devam etmesinin de bunun somut bir göstergesi olduğunu ifade etmiş. Sahip olduğu çocuğun cinsiyetinden memnun olmayan annelerin durumu için de 'gender disappointment (cinsiyet memnuniyetsizliği)' ifadesi kullanılmaya ve Avrupa'da birçok klinikte erkek çocuk doğuracağı için psikolojisi bozulan kadınlara destek verilmeye başlanmış! Daily Mail'e konuşan psikolog Graham W. Price, "Hiç erkek bebekle oynayan kız çocuk gördünüz mü? Kızlar aslında oynadıkları bebekler gibi, giydirip, süsleyecekleri, birlikte zaman geçirecekleri bir kızı dünyaya getirmek ister" diyerek, kadınların yaşadıklarını ifade ediyor. İngiliz Telegraph gazetesine konuşan ve erkek çocuk doğurdukları için mutsuz olan kadınlardan biri ise yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Eşim geç saatlerde eve geliyor. Oğlum ondan çok beni görüyor. Ben ise bir erkek ne yapar hiç bilmiyorum. Büyüsün ve evden ayrılsın istiyorum" diyor. Yani kadınlar erkeklerle ne yapacağını bilemiyor, kız çocuğunu yakın görüyor.

ÜÇ ERKEK ÇOCUKTAN SONRA GELEN KIZ!
Genelde çiftler, erkek çocuk istedikleri için üst üste bebek yaparlardı. Bu durum Victoria-David Beckham çiftinde ise terse döndü. Çift; Brooklyn, Romeo James ve Cruz isimlerindeki üç erkek çocuktan sonra kız çocuk istedi ve geçtiğimiz ay da Harper Seven Beckham isimli kızlarını kucaklarına aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder