Rusya’da yapılan araştırmaların gösterdiği gibi, Rusyalılar günde yaklaşık olarak 5 kez sigara içer . Sigara molası l ila 5 dakika sürer.
Rusya’nın değişik yerlerinde yaşıyan l600 kişi, açılan anketin sorularını anıtladı. Yarısı, sigara molası sırasında görevine ilişkin iş sorunlarını çözüme bağlamaya çalıştığını kabul etti. Muhabirimiz,Rusyalılardan birçoğunun niçin sigara molası sırasında bile iş meselelerini düşündüğünü, tanınmış psikologlara sordu. Akademisyen Sergey Klüçnikov, iş molası sırasında bilgi, fikir alışverişi yapılır,dedi ve şöyle konuştu:
Sigara tiryakileri sigara molası sırasında bilgi ve fikir alışverişi yaparken birbirine yabancı olmadığı mesajı iletir. Sigara geçici olarak stresi gidermeye imkan verdiği icin insanlar sigara molası sırasında işine ilişkin sorunları görüşmeye devam eder. Çünkü sigara insanın dikkatini iş meselerinden başka meseleler üzerinde toplamasına hizmet etmez.
Psikotörapi uzmanı Mark Sandomirskiy zararlı alışkanlıkların bazan dolaylı olarak olumlu sonuçları verdiği fikrinde olduğunu söyledi, ancak sigaranın iş yerinde ortaya çıkan sorunların başarıyla çözümüne yardımcı olmadığını kaydetti.
Mark Sandomirskiy şunları söyledi: Sigara tiryakileri sigaranın sağlık için zararlı olduğunu inkar ederken ,bunu ispatlamaya çalışıyor ve alışkanlığını mazur göstermek çabalarında bulunuyor. İnsan sigara içmeden stresi yenmeyi öğrenebilir. İş meselelerinin çözümü için de sigaraya lüzum yok. İnsanların düzgün temaslar kurmayı öğrenmesi,işyerlerinde de normal psikolojik havanın kurulmasına gerektiği kadar büyük bir önem verilmesi halinde sigaraya lüzüm olmayacak.
Psikolog Sergey Klüçnikov’a göre, sigaradan vazgeçmek için irade sahibi olmak lazım. Spor ya da insann imajını değiştirmek isteği sigaradan vazgeçmesine yardımcı olur. Ancak insan,sigara tiryakilerinin bulunduğu toplumda bulunurken birden sigaradan vazgeçmesi zor olur. Çünkü kendini toplumdan kopmuş hissetmeye başlar.
İşverenlerin ve devletin politikası sigara tiryakiliğine son verilmesi açısından olumlu sonuçları verebilir. Birçok ülkede umuma açık yerlerde,kahve v e lokantalarda sigara yasaklandı. Bir sıra şirketlerde sigara içmeyen görevlileri prim verilir. Honduras ve Butan sigara tiryakiliğiyle mücadelede daha da ilerilere gitti. Bu ülkelerde sigara tümüyle yasaklandığı için polis evlere girip aramalar yapabilir. Rusya’da da sigara tiryakiliğiyle mücadele ve sağlıklı yaşam tarzının propagandası giderek daha büyük boyutlar alıyor. Rusya Sağlık bakanlığı, dumandan etkilenmiş akciğer ve dişlerin resimlerini sigara paketlerine yerleştirmeyi planlıyor. Bunun, 44 milyon sigara tiryakisinin zararlı alışkanlığından vazgeçmesine hizmet edip etmiyeceği,zamanla belli olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder