29 Eylül 2011 Perşembe

İkizler, farklı okullara mı gitmeli?


İkizler diğer kardeşlerden farksızdır, fiziksel olarak ayrı beden ve beyne sahiptir. İkiz çocuklara sahip ailelerin özellikle okul çağına gelen çocukları için kendilerine sordukları soruların başında ‘‘Acaba aynı okulda mı eğitim almalılar?’’ sorusudur.
 
 Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi Psikolog Sinem G. Şahin bu karar için ikiz sahibi ailelere önemli bilgiler veriyor. Aileye yeni katılacak olan bireyle ilgili heyecan ve mutluluk duygularıyla planlamalar yapan ebeveynler, artan üye sayısının aslında iki olduğunu öğrendiklerinde hem şaşırırlar, hem de bu yeni duruma adapte olmaya çalışırlar. Artık planlar değişmiştir, ikizler dünyaya geliyordur.
Her çocuk farklı bİr bireydir
“İster tek yumurta ister çift yumurta ikizi olsun gözden kaçırılan önemli bir nokta vardır. İkiz kardeşi olan her bir birey kendine has duygu, düşünce ve ihtiyaçlara sahiptir” diyen Psikolog Şahin,, şunları kaydetti: “Bu yüzden ikizinden bağımsız olarak değerlendirilmesi gerekir. İkizlerin ilgi alanları, yetenekleri ve gelişimleri farklılık gösterebilir. Fakat maalesef onlara dair beklentiler genelde bu yönde değildir. İkizinin başarılı olduğu bir alanda onun gibi performans sergileyemeyen diğer kardeş, bu beklentilerin doğurduğu baskı altında ezilir ve bu da olumsuz bir psikolojik tabloya yol açar.”
En hassas konulardan

Biri “Eğitim”
Okul çocuk için en önemli sosyal ortam olduğunu ifade eden Psikolog Şahin, “Çocuğun bu ortamda geliştirdiği ilişki yapısı onun hayatı boyunca etkili olacaktır. Bu yüzden hem öğretmen hem de okul arkadaşlarıyla ilişkilerin yoğun olduğu bu dönem çok hassastır. Genelde ikizler aynı okul hatta aynı sınıfa yerleştirilirler. Ama ikizlerin kendi özelliklerini keşfedebilmesi, birbirlerinden bağımsız ilişkiler kurabilmesi adına farklı sınıflarda eğitim almaları önemlidir. Aynı sınıf içerisinde karşılaşacakları kıyaslamalar ikizlerde yetersizlik hissine neden olup özgüvende derin yaralar açacaktır. Aynı zamanda daha çekinik olan karakter girişken olanın kanatları altına sığınıp kendi arkadaş edinebilme yetisini iyice köreltecektir. Ya da yetenekli olduğu bir alanda, ön plana çıkmayı seven diğer kardeş yüzünden geri adım atacaktır” şeklinde konuştu.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder