29 Eylül 2011 Perşembe

Mevsim Depresyonuna Dikkat

Mevsim Depresyonuna Dikkat
Medical Park Özel Bursa Hastanesi Klinik Psikoloğu Canan Devletkuşu Sayıoğlu, mevsim değişikliğine bağlı depresif nöbetlerin özellikle tatil sonrasında işe dönüşü zorlaştırabileceğini söyledi.
Sayıoğlu, mevsimsel depresyonun, her yılın aynı aylarında tekrar eden, kişinin herhangi başka bir sebep olmaksızın, mevsimin gelişiyle çökkünlük, halsizlik hali yaşamasına sebep olduğunu söyledi. Devletkuşu, "Kişi, hayatında daha önce bu mevsimde yaşadığı travmatik bir olayı, mevsimin gelişiyle pek de farkında olmadan hatırlayarak, umutsuzluk ve isteksizlik haline girebilir. Farkında olmadan diyoruz, çünkü her düşüncemizin farkında olmasak da, bunlar bizim duygu halimizi direkt etkiler. Mesela, daha önce sevdiği birini kaybeden kişide, her yılın bu ayı hüznü çağrıştırabilir. Yılın belli zamanı ile ilgili çağrışımlar olumsuz duygu ve fiziki tepkilere sebebiyet verebilir" dedi.
Klinik Psikolog Canan Devletkuşu Sayıoğlu, bu tip depresyona teşhis koymanın zor olduğunu söyledi. Devletkuşu, mevsimlerden kaynaklanan depresyonun belirtilerini şu şekilde sıraladı:
İlgi ve istek kaybı, ümitsizlik, beklentisizlik, umursamazlık hali, iştahta ve uykuda bozulma, cinsel istekte düşüş, çaresizlik hissi, aşırı hassasiyet, çabuk kızma ve sinirlenme, intihara yönelik düşünceler".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder