Psikolog Dr. Esin Nur Akyıldız, kanser tanısının hayal kırıklığıyla başladığını, fiziksel rahatsızlıklarla kabullenme sürecine girildiğini ve en çok sorulan sorunun 'Neden ben?' olduğunu belirterek, "Kanserde grup terapisi, hastayı tedavi sürecine hazırlar" dedi.
Kişinin yaşı, konumu, cinsiyeti her ne olursa olsun kanser tanısı konan bir hastalığı olduğunu öğrendiğinde büyük bir hayal kırıklığına uğradığının altını çizen Akyıldız, "İlk aşamalarında kabullenmez fakat sonrasında fiziksel kökenli bu rahatsızlık belirtilerini göstermeye başladığında gerçekçi bir kabullenme başlar. Her birey başına olumsuz ve beklenmedik kötü bir şey geldiğinde 'Neden bu benim başıma geldi?' diye sormaya başlar. Bu durum kanser tanısı konan hastalar için de pek tabi geçerlidir " dedi.
Kanser tanısı konan hastaların içinde bulundukları durumu kabul ederken aynı zamanda bir sorgulama ve suçlama psikolojisine girdiklerini de hatırlatan Dr. Akyıldız, "Neden Ben de, o değil?' gibi kendine ya da çevresine karşı öfke yaratan düşünceler içinde gider gelir. Bazen kişi hiç hastalıkla mücadele etmeden kendini direk 'son' yani ölüme teslim eder ve sanki hastalığının adının konduğu an itibariyle hayat sona ermiş gibi hareket eder. Dış dünyayla bağlantısını, iletişimi keser. Bu durum kendisinin
olduğu gibi çevresinin ve tabi ki tedavi sürecinin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olur" diye konuştu.
GRUP TERAPİSİNİN ÖNEMİ
"Kişi kanser hastalığıyla ilgili tıbbi tedavi süreci içindeyken çaresizlik, isteksizlik, depresyon gibi bir takım ruh hallerine girebilir" diyen Akyıldız, şunları söyledi:
"Bu tür durumlarda bireysel psikoterapi sürecinden faydalanmakta yarar vardır. Özellikle bireysel destek sonrasında onkoloji (kanser) hastalığıyla ilgili oluşturulmuş bir grup terapisine bireyin katılması iyileşme, hayata tekrardan bağlanma, yalnız olmadığını anlama ve anlaşılma noktalarında önemli faydalar sağlamaktadır. Grup psikoterapisinde öncelikli olarak yapılan şey aslında, 'Bu bir hastalıktır ve hepimizin başına gelebilir. Bizim başımıza geldiyse önce bunu bir kabul edelim ve sonrasında da nasıl
baş edebiliriz kısmını çözelim' düşüncesini vermektir. Grupta kanser hastaları olduğu gibi bir yakınını kanserden kaybetmiş biri de olabilir. Amaç sorunu her yönüyle bakıp kendi lehimize kontrol altına alabilmektir."
TERAPİDE AMAÇ 'KEŞKE'LERDEN KURTULMAKTIR
Grup psikoterapisindeki amacın, var olan soruna 360 derecelik bir açıdan bakıp kavramak olduğunun altını çizen Akyıldız, "Hepsinden önemlisi ise, hayatta ölümcül bir rahatsızlığa sahip olalım ya da olmayalım hepimizin aslında sahip olduğu şeyin 'an'dan ibaret olduğu bilinciyle, her saniyemizi istediğimiz ve dilediğimiz gibi geçirebilmek adına neye ihtiyacımız olduğunu ortaya çıkartmaktır. Bu sayede kişi ne 'dün'ün keşkesine ne de 'yarın'ın endişesine takılı kalmadan 'an'da kalarak zengin bir hayat
yaşayabilmenin ne demek olduğunu öğrenir. Daha huzurlu daha mutlu ve daha heyecanlı saniyeler, dakikalar, günler ve anlar yaşamaya başlar. Çünkü o an itibariyle sahip olduğu anları tamamıyla kendisi için kullanması gerektiğinin bilincine varır" diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder